Cara Melumpuhkan Peralihan Pengguna Yang Cepat Di Windows 10

Cara Melumpuhkan Peralihan Pengguna Yang Cepat Di Windows 10

How Disable Fast User Switching Windows 10



How Disable Fast User Switching Windows 10

Apakah ciri Peralihan Pengguna Cepat? Dalam artikel ini, saya akan menerangkannya lebih jauh dan membimbing anda cara melumpuhkan pertukaran pengguna pantas di Windows 10.





Banyak pengguna (termasuk saya) menganggap Pertukaran Pengguna yang pantas sebagai fungsi yang berguna di Windows. Ini membolehkan pengguna log masuk ke komputer sementara masih ada pengguna lain yang masuk. Kelebihan ciri ini ialah anda boleh bertukar antara pengguna yang berbeza dengan cepat.

Baca Artikel Berkaitan: 11 Ciri-ciri Tidak Perlu Anda Boleh Lumpuhkan Di Windows 10



Contohnya, anda log masuk ke Pengguna A pada komputer Windows anda untuk melakukan kerja anda. Tetapi atas sebab tertentu, jika anda perlu log masuk ke Pengguna B untuk mendapatkan fail atau melakukan perkara lain, maka beralihlah dari Pengguna A ke Pengguna B , lebih baik daripada log keluar dan log masuk lagi. Ini membantu mengekalkan apa yang anda lakukan dalam sesi Pengguna A , bukannya menutup semua program semasa anda log keluar.

Walau bagaimanapun, terdapat kelemahan untuk menggunakan Pertukaran Pengguna yang pantas fungsi, seperti lebih banyak sumber komputer akan digunakan, atau tidak dapat menghidupkan semula (atau mematikan) komputer anda tanpa log keluar. Oleh itu, jika anda tidak mahu menggunakan ciri ini, anda hanya perlu melakukan beberapa langkah mudah melalui Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan atau Pendaftaran Windows , dan kemudian ia akan hilang sepenuhnya dari PC anda.

tukar tetingkap pengguna 10

Tetapi, anda harus sedar bahawa kaedah ini tidak benar-benar mematikan ciri Peralihan Pengguna Cepat di Windows 10. Sebaliknya, ia akan menyembunyikan semua butang atau tempat yang boleh anda klik untuk menggunakannya seperti Pengurus Tugas, menu Mula, Ctrl + Alt + Del atau skrin log masuk. Akibatnya, apabila anda keluar dari akaun, tidak akan ada tempat untuk klik untuk menukar kepada pengguna lain yang log masuk. Itulah tujuan akhir untuk melumpuhkan ciri Peralihan Pengguna Cepat.

Cara Melumpuhkan Peralihan Pengguna Yang Cepat Di Windows 10 Dengan Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Profesional atau Perusahaan edisi, anda boleh menggunakan Local Policy Policy Editor untuk menyembunyikan semua entri yang berkaitan dengan Fast User Switching pada PC anda. Ini kaedah paling mudah jadi saya menjadikannya pilihan pertama dalam senarai.

Pertama, tekan Windows + R untuk melancarkanLarikotak dialog. Kemudian isikan: ' gpedit.msc 'Tanpa tanda petik ke dalam bidang teks dan tekan kekunci Enter.

gpedit.msc

Dalam aplikasi Editor Dasar Kumpulan Tempatan, lihat bar sisi kiri dan kemudian buka pilihan berikut alamat di bawah:

Dasar Komputer Tempatan -> Konfigurasi Komputer -> Templat Pentadbiran -> Sistem -> Log masuk

Sekarang, lihat bar sisi utama, cari: “Sembunyikan titik masuk untuk Pertukaran Pengguna CepatItem dan klik dua kali padanya.

sembunyikan titik masuk untuk pertukaran pengguna yang pantas

Tetingkap baru akan dibuka. Pilih 'DiaktifkanKotak pilihan dan kemudian klik pada 'okeyButang.

Cara Melumpuhkan Tukaran Pengguna Pantas Windows 10

Itu sahaja!

Sekarang, anda boleh melumpuhkan Peralihan Pengguna Cepat dalam edisi Windows 10 Professional atau Enterprise. Sekiranya anda menggunakan versi Windows 10 Home, anda perlu naik taraf ke edisi yang lebih tinggi seperti yang saya nyatakan di atas. Jika tidak, anda hanya boleh mengubah entri pendaftaran anda untuk melumpuhkannya.

Untuk mengaktifkan ciri ini pada PC anda, pergi ke alamat yang sama di atas dan pilih 'Tidak dikonfigurasikanKotak pilihan dan kemudian klik pada 'okeyButang.

Ringkas, bukan?

Cara Melumpuhkan Peralihan Pengguna Yang Cepat Di Windows 10 Dengan Penyunting Registri

Sekiranya anda lebih suka menggunakan Penyunting Pendaftaran untuk mematikan ciri ini di komputer anda dan bukannya menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan, maka inilah yang perlu anda lakukan.

Pertama, tekan Windows + R untuk melancarkanLarikotak dialog. Pada langkah seterusnya, ketik: “ regedit 'Tanpa tanda petik dan tekan kekunci Enter.

regedit 1

Di tetingkap Registry Editor, lihat bar sisi kiri dan buka alamat berikut di pohon pilihan:

HKEY_LOCAL_MACHINE -> PERISIAN -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Dasar -> Sistem

penyunting pendaftaran 1

Selepas itu, lihat bar sisi utama dan cari 'HideFastUserSwitchingPilihan.

Sekiranya anda menjumpainya, anda hanya perlu mengklik dua kali di atasnya dan menukar nilainya dari 0 menjadi 1. Dengan berbuat demikian, fungsi Pindah Pengguna Cepat di komputer anda akan dilumpuhkan.

Jika tidak, anda perlu membuat entri baru dengan nama yang sama:HideFastUserSwitching.

Untuk melakukannya, klik kanan pada “Sistem”Entri di bar sisi kiri, pilihBaru->Nilai 32-bit DWORD. Kemudian masukkan nama yang saya nyatakan di atas.

buat pendaftaran dword baru

Selepas itu, klik dua kali di atasnya dan laraskan nilainya dari 0 hingga 1 untuk melumpuhkan Fast User Switching pada Windows 10 PC anda. Sekiranya anda berubah fikiran dan menginginkan pilihan ini kembali, anda hanya perlu mengubah nilai itu dari 1 hingga 0, dan semuanya akan kelihatan seperti biasa.

lumpuhkan tetingkap Cepat Pengguna Beralih 10

Cara Melumpuhkan Peralihan Pengguna Yang Cepat Di Windows 7 Atau Windows 8

Sekiranya anda belum menaik taraf ke Windows 10, dan mahu melumpuhkan pilihan ini di komputer anda, maka anda boleh menggunakan dua kaedah yang saya tulis di atas. Tidak ada yang berbeza.

Namun, anda harus sedar bahawa Editor Dasar Kumpulan Tempatan tidak tersedia dalam beberapa edisi Windows 7 atau Windows 8, seperti versi Starter atau Home.

Oleh itu, jika anda dapat membuka aplikasi Editor Dasar Kumpulan Tempatan dengan arahan di atas, saya akan mengesyorkan menggunakan Editor Pendaftaran untuk mematikan Peralihan Pengguna Cepat.

Itu sahaja!

Saya tidak tahu mengapa anda mahu melumpuhkan ciri ini di komputer anda kerana sangat berguna untuk saya. Namun, jika PC anda kekurangan sumber daya (seperti model lama dengan RAM yang kurang dan CPU yang lemah), atau anda merasakan ciri ini menjengkelkan, mungkin anda perlu mematikannya.